Пъстра седянка – безкрайна палитра от цветове и нюанси

Световен ден на плетенето 2020
Пъстра седянка – безкрайна палитра от цветове и нюанси
НЧ „Пробуда-1907“ село Ряховците съвместно с РЕКИЦ – Читалища Габрово
Oт 2005 г., всяка втора събота на юни е прието да се чества Световният ден на плетенето пред публика (World Wide Knit in Public Day). Той е за всички онези, които са завладени от процеса на създаване на различни дрехи, предмети от бита или елементи от интериора с помощта на прежда и куки. Изкушените от това изкуство се събират някъде на обществено място – в парка, в кварталното кафене или просто пред блока, където живеят, и се отдават на любимото занимание. За първи път тази инициатива става факт в Париж. Забавлението е измислено от почитателката на плетенето Даниел Лендес. Постепенно примерът на французойката и приятелките й вдъхновява и жителите на други държави – САЩ, Англия, Швеция, Финландия, Норвегия, Естония и т.н. Акцията се сдобива със собствена емблема, на която са изобразени куки за плетене на фона на картата на Европа.
На много места по света събитието се провежда с елемент на благотворителност. В рамките на Световния ден на плетенето се организират различни изложби.
С възстановка на седянка ряховчанки се включиха в инициативата на РЕКИЦ – Читалища Габрово за отбелязването на Световен ден на плетенето за 2020 година.
От разказите на жените от селото се пренесохме в недалечното минало и си припомнихме дейностите, свързани с обработката на вълна – парене, пране, сушене,чепкане, дарачене, боядисване с естествени багрила, предене, плетене, тъкане, плъстене.
Преработването на вълната е дълъг процес, който започва от изваряването ѝ в гореща вода. След почистване се суши и разчепква, което трябва да я направи по-пухкава. Това се повтаря и върху дарак, където на ръка се разскубва окончателно и се отстранява по-некачествената вълна. Докато изглежда като големи пухкави кълбета, по никакъв начин не подсказва, че ще бъде материал за облекла. За да се превърне в прежда, вълната се преде и намотава върху вретено и хурка, а получените нишки се усукват.
Вълната се багри с естествени бои от растителен произход (билки и кори от дървета, които цветове се извличат чрез сваряване). Растенията дават чудесни цветове на преждите – от класическите сиво и черно до нежно розово и наситено виолетово.
Вълната пази и топло, и хладно, а естествените ѝ цветове успокояват.
Плетивата, сътворени с много любов, сръчност и майсторство от всички жени, които се включиха в предизвитателството бяха подредени в изложба.
При първа възможност изплетените „творби“ ще се включат в благотворителна акция и събраните средства ще бъдат дарени на нуждаещи се.
Благодарности за певицата Иванка Дончева, която с изпълненията си допренесе до ведрото настроение!
Едно голямо благодаря на Маргарита Стоянова – секретар на НЧ „Пробуда-1907“ и на всички жени от село Ряховците за труда, старанието и отзивчивостта!

Вашият коментар