Под едно небе „Различни, но заедно”

Под едно небе „Различни, но заедно”

НЧ „Пробуда-1907“, село Ряховците

 

Село Ряховците е едно от най-големите и оживени села не само в община Севлиево но и в Габровска област. И това не е случайно.Тук жителите от различни етноси векове живеят заедно,всички са трудолюбиви и всички милеят по някакъв начин за родното. През 2018 г. в един от последните слънчеви дни се проведе първият празник на зелето. Той събра местни жители и многобройни гости от близо и далеч за да отпразнуват празника и да си купят един зеленчук който тук е намерил своето най-добро място. И не напразно Ряховското зеле си е извоювало място на зеленчуковата борса не само в областта. Това е традиция която ще продължава.

Интересно е да се знае,че близо до село Ряховците се намира свещен хълм на билото на който се намира едно от най-големите мюсюлмански светилища в България-Теккето.

Интересна е легендата за съдбата на двамата побратими Хаджи Вълко и Балабан Мехмед. Раненият в  Кримската война 1854г. Мехмед от с. Малкочево /днешно Буря/Севлиевско-син на богат род,баща му е бил местен бей тръгва да се прибира. Постепенно силите го напускат. Раната в крака засилва болката и той трудно се движи. Чобан Вълко го вижда и му помага,превързва раната и дълго се грижи до неговото оздравяване. Двамата заживяват заедно и гледат големи стада с овце. Те изпълняват и езическият ритуал „Побратимяване”. Всеки си порязва дясната ръка ,допират се порязаните места,където кръвта им се смесва и изричат на глас клетва за побратимяване. Преданието разкрива че Вълко е бил знахар,които лекувал не само с билки но и с вяра. Той е потърсил упование в Бог и е посетил Йерусалим. Удостоен е със званието Хаджия. Мехмед Гаази посещава Мека и Медина и се връща Хаджия. Установява се в западната част на височината. Живеел като отшелник. Мехмед усвоява знахарското изкуство. Двамата с Велко стават народни лечители.Редовно правели дарения на джамии и църкви в Севлиевско. Една от многото добри дела е и построената в полите на баира чешма. Славата на побратимените се носела не само в околността.

Пръв умира Хаджи Вълко.Той е 5 години по стар от Хаджи Мехмед. Погребан е където  приживе е пожелал-поляната до мястото където е живял. Предполага се че там е имало параклис построен приживе от Хаджи Вълко.

Приживе и Хаджи Мехмед-Гаази Баба е пожелал да бъде погребан близо до мястото където са живеели. Той е поръчал срещу гроба му да се изгради малък седмоъгълен мавзолей –гробница. Днес гробовете на двамата побратими се почитат като святи места не само от Севлиевско но и от други крайща на страната ни.Гробницата на Теккето се почита като светилище,което има чудодейно сила. Потвърждава се с примери-смята се че с приспиването в нея се  постига духовно пречистване което управлява духа и лекува тялото. Друг пример – нямо момиче от гр. Сухиндол приспива в мавзолея на Гаази Баба и проговорило на сутринта. За друг случай четем във вестник Росица /2 юли 2007г./-възрастна жена и нейното внуче приспиват една нощ в гробницата и на сутринта то проговорило. Не са един два случаите за въздействието на енергийната сила на Теккето. В амфора в която светецът е освещавал  вода се пускат монети или златни украшения които престояват една нощ. Носят се докато се сбъднат пожелания. От святото място Текке не се взема нищо. Предания достигат до нас че хора вземали дървен материал за строеж на къщи винаги са се случвали нещастия. Голямото наводнение през 1939 год. е нанесло щети на къщи в северната част на гр. Севлиево. Говори се че са строени с материали от Теккето.

И така – Теккето има енергийно въздействие дори и над природни аномалии.По проект „Ключ към етническа и религиозна толерантност” на НЧ „Габрово-2002“ с автор Ивелина Елмазова през 2006 год. е заснет 20 минутен филм „Легендана”.

Всяка година през последната седмица на месец юни край гробницата на Теккето  се прави курбан за здраве,който се раздава на присъстващите мюсюлмани и християни  дошли отблизо и отдалеч.

И не само това е интересно за село Ряховците.

Заповядайте и ще се убедите!

 

РОДНО СЕЛО

Село родно образцово

Помниш се за цял живот.

С трепет топлиш ни сърцата

И ни връщаш младостта.

Каменно момиче ни посреща

Сбъднало една мечта.

Ряховците в нас остава

Свързани сме с магистрала.

Зелето е наща слава.

А Теккето ни сдружава.

Двуезичната ни песен

Със любов изпята

Тихо ни събира

И се носи над полята.

Тихо.Зелето расте.

Празника му е готов.

Зеле,зеле,сладко зеле

Хубаво си на туршия.

За цяр си ти и за мезе.

Хубаво си на яхния.

А когато сняг запръска

И простора побелей

Няма страшно че е криза

Зеле яж ,ракия пий и пей!

Крум Табаков

Вашият коментар