Историята на Народно читалище „ Отец Паисий 1928” село Думници

Историята на Народно читалище „ Отец Паисий 1928” село Думници

 

През 1928 г. жителите на селата Думници, Киевци, Рязковци, Гайтани и Генчовци основават НЧ „Отец Паисий” като правоприемник на съставената през 1922 г. театрална група в село Думници. В нея учстват предимно млади хора и най- вече ученици. Първите членове са били 31 от селата учредители. Събранието избира единодушно устав на читалището и настоятелство от 3 души. Избран е първия председател Христо Василев и членове Пенчо Димов и касиер Петко Ботев и тримата от село Думници. С волни помощи и голям ентусиазъм е създадена и първата бибилиотека на читалището с 350 книги. С течение на времето броят им надхвърля 2000. Години наред читалището използва сградата на училището, където театралната група изнася по няколко представления годишно. След колективизацията дейността замира. От протоколите става ясно, че парите намаляват. След 1960 г. се появява идеята за построяване на отделна сграда в центъра на селото. Голяма роля са изиграли общите усилия на членовете на читалището, и най- вече на тогавашния председател Стефан Тъмнев. След големи усилия за осигуряване на средства, с доброволен труд и голяма помощ от Читалищен съвет Габрово, СМК Габрово и ДЗС Враниловци, от 1970 до 1977 г e построен собствен читалищен комплекс с библиотека, читалня, механа и смесен магазин със склад. В тази посторойка от 1981 г. се помещава и кметското наместничество.

Нашето читалище към момента има 150 членове от всички 4 села от кметското наместничество- Думници, Киевци, Рязковци и Гайтани и досега е било инициатор на всички културни, битови, благоустройствени и социални инициативи. Благодарение на получените субсидии през последните години е ремонтирана сградата на читалището (едно от малкото читалища, които имат собствена сграда), закупени са телевизор с кабелна телевизия, музикална уредба, има компютър с принтер и интернет, функционират клубовете на пенсионера и на фен клуба на формула 1. В читалнята има разнообразие от абонаментни вестници и списания, библиотеката се обновява като всяка година се закупуват нови книги, броят на читателите се увеличава. Не пропускаме празниците, които вече са традиция  и ежегодно правим конкурс за най- добър винар и най- сладък мед– Трифон Зарезан и свети Харалампи, новогодишните тържества с  томбола, годишнини, събори. В останалите села също се организират сборове и землячески срещи. Всяка година правим екскурзия до исторически места и природни забележителности. През 2013 години открихме паметник на загиналите във войните за Национално Обединение. Поради близостта до града броят на жителите в селата от кметското наместничество се увеличава и почти всички са привлечени не само като читалищни членове, но и участват с труд и средства.

През последните години двама от нашите активни читалищни дейци издадоха книги, свързани с родословията в селата Думници и Рязковци. Петко Ботев от село Думници издаде книгата „Родът на Васил Пенчев от с. Думници“, а Михаил Савчев – „История на село Рязковци“. И двама положиха огромен, дългогодишен труд и след много срещи, разкази и спомени от наследници на различни родове, успяха да съберат материали, да систематизират документи, снимки и книгите вече са факт.

Председатели на НЧ „Отец Паисий 1928“ с. ДумнициХристо Василев – 1928г. – 1940г.

  1. Пенчо Димов – 1940г. – 1948г.
  2. Георги Екимов – 1948г. – 1963г.
  3. Стефан Тъмнев – 1963г. – 1988г.
  4. Кою Екимов – 1988г. – 2013г.
  5. Бояна Истаткова  – 2013г. – днес

Активни читалищни дейци село Думници във времето – Никола Шопов, Стефан Шопов, Христо Армянов, Нено Василев, Нено Дочев, Пенчо Димов, Хубан Козарев, Димо Коев, Васил Тъмнев, Христо Иванов, Вълчо Иванов, Стефан Василев, Васил Армянов, Кольо Армянов, Ботьо Петков, Петко Ботев, Кою Недев, Недьо КоевРадка Якова,Иван Христов – Грога, Гана Василева, Христо Екимов, Съби Иков, Илия Бенковски, Величка Недева, Продан Кавалов, Димитър Колев, Еленка Петкова, Михаил Савчев.

Ще завърша като перефразирам великия Иван Вазов:

И ний по своя ред ще си заминем,

Едни ще да ни се радват, други ще да ни проклинат.

Но написаното от нас и построеното от нас ще остане за ползване от идните поколения. Бъдещето на нашето село е осигурено. Ще дойдат още нови хора, защото създадохме уют и по- добри условия за живот.

Написал Кою Недев Екимов

01.04.2021 година

НЧ „Отец Паисий -1928“, с. Думници, общ. Габрово

Пенка  Петрова – секретар

Вашият коментар