Село Градница в древността

Село Градница се намира се намира в полите на Средна Стара планина, разположено в граднишката котловина.

Името Градница означава „малка крепост”. Смята се, че съществува от XII – XIV в. и е началото на Русалийския проход. Около селото е имало четири крепости (калета), три от които са били под болярското ръководство на крепостта „Пречиста”тя  е главната крепост. Построена е от траките, останки от нея има и до днес.

Втората крепост е „Калето”,изградена през III – IVв. преди новата ера. Освен помещенията за войниците, голямата сигнална кула, отбранителните кули, имало и склад за жито, жилищни сгради и занаятчийски работилници.Смята се, че крепостта е разрушена около 1393 – 1396г

Третата крепост е „Гуслафа”. Имала е охранителна кула, помещения за стражата, склад за оръжия и храна. Бойниците са били на север, а водоснабдяването от извори по естествен наклон.

Крепостта „Имането” е построена след изчезване на келтското царство. Тя е имала елипсовидна форма. Освен сигналната кула, бойниците, помещенията за стражата, за храна и оръжие, други помещения не е имало.Тази крепост била на най-високото място, първа е приемала сигналите за нападение и предавала на останалите крепости.

 

НЧ „Паисий Хилендарски -1908″с. Градница, общ. Севлиево

Румяна Илиева – секретар

 

Вашият коментар