НЧ ”Наука- 1902“ с. Враниловци, общ. Габрово

В далечната 1902 година, осъзнавайки необходимостта от обединените усилия за наука и прогрес, група будни млади хора решават да направят  читалище в с. Враниловци. На 10 февруари те основават читалище „Наука“. За председател е избран Първан Дедев Първанов. Още на първото заседание се взема решение за създаване на читалищна библиотека. Първоначалният книжен фонд е от 64 книги, подарени от учители и по-будни хора в селото.

Читалището като културно-просветен орган поема организацията на две форми, които до тогава са били инициатива на училището – вечерното училище и изнасянето на театрални представления. В годините 1905 – 1908 се провежда и курс за ограмотяване на неграмотни възрастни. Вечерното училище действа до 1910 г. В него преподават Николай поп Рафаилов и Христо Аврамов.

Има голям интерес към театралната самодейност. Представленията се изнасяли в учебна стая, в която била обособена сцена с черги и одеяла. Първата пиеса, която самодейците представят е „Ильо войвода“ подготвена под ръководството на Дянко Петров-деловодител на читалищното настоятелство.

През тежките години по време на войните от 19012 – 1913 и Първата световна, читалищната дейност замира, като остава да работи само читалищната библиотека, за която наред с учителските си задължения полага грижи Никифора поп Никифорова.

На 20 януари 1927 г. читалището поема инициатива за поставяне на паметна плоча на загиналите във войните 19012- 1918 г. Плочата е открита с голямо тържество на 27 ноември 1927 г. Към края на 90- те плочата е реставрирана и в момента се намира на входа на читалищната сграда.

След  1944 г. читалището подновява активната си дейност. Във възход е театралната самодейност. В нея се включват голяма част от читалищните членове. Започва дейност и фолклорен танцов състав с ръководители Стефан Райков и Христо Недялков. Умножава се фонда на библиотеката и освен книго-раздаване се организират срещи с писатели, обсъждане на книги, организиране на изложби. През 1969 г. се създава женска певческа група, чийто наследник е ФГ „Вранилчанки“ .

През 1972 г. читалището се настанява в нова модерна сграда с голям театрален салон, където се провеждат и кино прожекции, обособени са и помещения за библиотека.

През годините активно работят „Група за забавни песни“, кръжок „Художествено слово“, “Фото клуб“, кръжок „Цветарство“, танцова и фолклорна група, театрален състав, който подготвя 8 пиеси под ръководството на Иван Кривошиев и Атанас Гълъбов. Спектаклите се представят многократно на сцената на читалището и в околните села, пожънвайки голям успех.

Десетилетия наред читалището се ръководи от отдадени на идеята с цялото си сърце хора – Първан Дедев, Братован Дедев, Марин Косев, Тотьо Терзиев, Николай Гатев, Христо Колев, Христина Василева.

Днес, в навечерието на своята 120-тата годишнина, читалището продължава традициите, вървейки в крак с новото време, се стреми да бъде средище на култура  и просвета . Самодейците на читалището от клуб за народни танци „Балканджий“, от групата за изворен фолклор „Вранилчанки“ с ръководител Мария Петкова, дуетът Теодора и Анита Томови са носители на множество награди и медали от регионални и национални конкурси.

Към читалището работи и клуб по приложни изкуства „Работете ръчички  за радост на всички“ и клуб по зумба. НЧ „Наука-1902“ се включва активно  в доброволческите инициативи на Община Габрово. Няколко поредни години участва в „Изплети топлина“ , както и в инициативата „Приеми ме на село“.

Във фоайето на читалището е подредена музейна сбирка, представяща традиционния бит и поминък в селото.

Сега библиотеката разполага с фонд от над 8000 тома, придобити както със собствени средства, така и  от дарения, а в последните години и по програми на Министерство на културата.

В детският отдел се провеждат съвместни занимания с децата от детската градина в с. Враниловци по повод на Ден на детската книга, Ден на детето и други празници.

По традиция всяка година се чества празника на селото Петков ден на 14 октомври с общоселски празник и църковна служба  в църквата „Света Петка“, построена през 1827 г. Поддържат се живи традициите на Коледуване, Бабин ден, Трифон Зарезан, Лазарки.

В наши дни читалищните членове и самодейци на НЧ „Наука-1902“ съхраняват и продължават с възрожденски плам делото на всички онези радетели на просветата и културата, които през годините са оставили в читалището своето сърце и дух.

Вашият коментар