Обичай „Пеперуда“

Един от най-известните обичаи за дъжд по нашите земи носи названието „Пеперуда”. Обичаят „Пеперуда”  няма точно фиксирана дата, но се прави обикновено през пролетно-летни празници, а също и при продължителна суша.

В определения ден всички моми се събират в дома на Пеперудата и носят зелени листа и клонки. Най-често те са от бъз, понеже според поверието, където расте той, има много вода и подземна влага. От клонките момите правят нанизи, които увиват около врата и кръста на Пеперудата, на главата й поставят венец, а тя държи в ръцете си клонки, които размахва. Покритата със зеленина Пеперуда трябва да предизвика асоциация за буен растеж и плодородие.

Докато вървят по улиците на селото изпълняват точно определени за случая песни, чрез които трябва да измолят дъжд.

– „Дай боже дъжд, да се роди ръж, берекет по нивите, деца в къщите, здраве и живот на хората, и животните“.

Обкиченото със зеленина момиче и придружаващите го моми, носят клонки от бъз, менчета с вода, обхождат цялото село, посещават всяка къща, като я поръсват с вода. В знак на благодарност стопаните подаряват цветни китки за здраве или домашни продукти.

След това всички се захващат на хоро, което се извива най-често в центъра на селото. Накрая Пеперудата  пръска с клонките от бъз присъстващите, а те поставят паричка в менчето й. Събраните пари се дават на най-бедното семейство от селото. Ритуалът започва сутринта и завършва на обяд.

За обичая ни разказа нашата дългогодишна читалищна самодейка Марийка Цонкова, която е участвала в него заедно със своята майка Иванка.

НЧ „Свободна мисъл-1907“, с. Бериево, общ. Севлиево

Соня  Христова – секретар

Вашият коментар