Библиотека към НЧ „Наука – 1902“, с. Враниловци

Читалищната библиотека към НЧ „Наука – 1902“ с. Враниловци работи активно с децата и младежите от селото. В  библиотеката има обособен детски отдел, където са осигурени условия не само за заемане на книги, но и възможност за по-малките да оцветяват и рисуват, за по-големите да редят пъзели, да четат любими откъси от книги или просто да прекарат приятно време в компанията на своите приятели.

Осигурени са книгите от препоръчителния списък за ученици на Министерството на   образованието. Стремим се да обогатим и подновим книжния фонд с детска и тийн литература, за да поддържаме жив интереса на нашите читатели.

Активно използваме възможностите, които дава Фейсбук, за да публикуваме ревюта за книги, съобщения за ново постъпили книги и събития в библиотеката.

Освен децата в училищна възраст, наши читатели са и тридесетте деца от детската градина във Враниловци. Те посещават библиотеката заедно със своите учителки и си избират книжки.

В детския отдел провежда своите занимания и Клуб по приложни изкуства „Работете ръчички за радост на всички“ – възрастова група 6 – 10 години. Въпреки, че през тази година събиранията на клуба бяха ограничени според наредбите свързани с противоепидемичните мерки, децата спечелиха Първа награда – грамота и плакет в Национален конкурс „Цветолиние“, организиран от НЧ „Пробуда – 1880“ гр. Бургас.

На 2 април отбелязахме  Ден на детската книга съвместно с ДГ „Мики Маус“ в селото под надслов „Оцветяваме и четем заедно“.

Във връзка с Великденските празници библиотеката организира „Великденска работилничка и читалня“ за децата  като част от организирания от читалището празник „Великденски хоровод“. Събитието беше изнесено в беседките на площада. Децата четоха стихове посветени на Великден и пролетта, пяха и рисуваха, оцветяваха пролетни картини.

На 1 юни в Деня на детето гости на библиотеката бяха децата от ДГ „Мики Маус“. Те научиха в какво се състои работата на библиотекаря, как да пазят и да  се грижат за книжките . Времето премина в игри, песни, четене и разбира се всеки си тръгна с книжка от библиотеката.

През летните месеци библиотеката се посещава активно от ученици. Стремим се да задоволим интересите им в различни области на науката, както и в съвременната художествена литература.

Втора поредна година библиотеката ни спечели и осъществи проект в конкурсната сесия  на МК „Българските библиотеки – центрове за четене и информираност“ .

Тази година се увеличиха и читателите ни от различни възрастови групи, като те са не само от Враниловци, а и от околните села. Това е благодарение на подновения и обогатен  библиотечен фонд. Библиотеката ни получава дарения – книги от частни лица, а също така и закупуваме със собствени средства.

През месец юли библиотеката ни беше посетена от писателя с габровски корени Христо Стоянов. Тъй като посещението не беше предизвестено се получи импровизирана читателска среща с присъстващите в момента читатели, но се надяваме, ако епидемичната обстановка позволи, до края на годината да осъществим  още една среща с г-н Стоянов.

През август в библиотеката ни гостува част от Вокален ансамбъл „Елици“ – София с диригент Даниел Иванов. Те представиха кампанията за дигитализация на почерка на Васил Левски както и своят диск с черковни песнопения , които, по исторически данни, са изпълнявани от Апостола.

В библиотеката се правят витрини, свързани с годишнините на известни писатели и национални празници. В детския отдел се изнасят в отделен кът книги по определена тематика или според възрастовата група, за която са предназначени.

Библиотеката ежегодно поддържа абонамент

Вашият коментар