Народно читалище „Искра -1954“, кв.Лютаци, общ. Габрово

Квартал Лютаци се намира на югозапад от Недевци, по поречието на река Паничарка, приток на река Янтра. Името му се предполага, че идва от използваната дума „лют“, означаваща зъл или сприхав човек или от местност с много стръмнини, по които расте дивата и стипчива круша, използвана от местните. Но какъвто и да е произходът на името Лютаци, то хората там се отличават с гостоприемност, честолюбивост, родолюбие и мисъл за добруването на себе си и ближните си. Това личи, от факта, че няколко мъже, загрижени за развитието на родното си място и за съселяните си, стигат до идеята, че им трябва сграда, която да се ползва от всички и за всичко. Сред тях изпъкват имената на Петър Гатев, Радко Проданов и Ганьо Проданов, които даряват голяма сума пари за изграждането на читалищното здание. През 1949 г. вече има одобрен план за строеж и в края на 1954 година сградата на днешното читалище е завършена, благодарение на дарителите и на безплатния труд и желанието на местните жители да оставят частичка от себе си за бъдните поколения и за вечността. Желаят го, случва се, но трябва да се избере име. Какво да бъде то – е въпросът който вълнува събралите се в новата сграда лютачени. В момент на обсъждане от запалената печка на дърва хвръква искра и името е избрано – Народно читалище „Искра“ при кв. Лютаци, Габрово.

От следващата 1955 г. до днес, 2021 г. читалището развива своята дейност, изцяло на доброволчески начала. В момента има към него курс по плетачество, курс по готварство и печелещия много награди за народно пеене дуо „Люташки искри“. Читалището разполага и със салон за провеждане на театрални постановки, който използва за организиране и честване на различни събития. През годините е функционирала и кабина за прожекция на филми, но днес вече не.

Съществува и читалищна стена на славата, на която стоят имената на Иван Гишин – основател на военноморската база „Атия“, Теофана Крил – една от първите българки – летец, Петър Колев – авиатор, Геньо Иванов- инженер и един от строителите на ВЕЦ – Габрово и ВЕЦ – Варна и много други.

Жителите на квартал Лютаци и до днес обичат да се събират в празник и делник в построената с много труд и обич сграда на читалището и да празнуват и скърбят заедно. Така преди две години се ражда идеята да си направят собствен и неповторим празник, наречен „Да се хванем за зеленко“. Идеята е да се празнува в началото на пролетта и така с дъх на пролет и мирис на начало и пробуждане да се дава старт на всяка година. Жените, членове на НЧ „Искра – 1954“ приготвят обичните си гозби, печива и сладкиши от зелениийки – коприва, малуля, праз и т.н и участват в надпреварата за най-апетитна и добре изглеждаща кулинарна творба. Жури от читалищни дейци оценява, награждава и започва после веселата част от празника.

От 2007 година ръководството на читалището включва членовете си в различни общински, национални и доброволчески инициативи като „Селски мол“, „Да изплетем топлина“, „По стъпките на четата на Цанко Дюстабанов“ и други.

Милейте за родното и градете, а не разрушавайте, съветва ръководството на НЧ „Искра -1954“ – кв. Лютаци

Вашият коментар