5-7 август 2022 г. – 12-и Национален събор на народното творчество – Копривщица

На 5, 6 и 7 август в Копривщица ще е 12-ото издание на Национален събор на народното творчество, съобщава сайтът на МК, което трябваше да бъде проведено преди 2 години, но бе отлагано на два пъти заради коронавируса и свързаните с него противоепидемични мерки (11-ият събор бе проведен през м. август 2015 г.).

Началото на събора е през 1965 г. и до предишния събор неизменно се провежда на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни организатори са Министерство на културата, община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българска академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).

По регламент ХІI-ият Национален събор на народното творчество преминава през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, който приключва до 15 юни 2022 г., се провежда във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват експерти от ИЕФЕМ – БАН.
Излъчените от областите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица.

До 1 юли 2022 г. в Министерство на културата и в община Копривщица постъпва информация за точния брой на участниците от отделните региони със съответните програми и времетраене на изпълненията. Съборът протича с изяви на 7 сцени. На всяка сцена се формира до петчленно жури.

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2020 г. Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на Събора, а през 2022 г. бе утвърден и Регламент (намират се на адрес: www.mc.government.bg/page.php?p=46&s=27&sp=13&t=26&z=950).

Вашият коментар