ПОЗАБРАВЕНИТЕ ИГРИ ОТ МИНАЛОТО

ИГРИТЕ   НА   БАБА   И   ДЯДО

НЧ „Паисий Хилендарски – 1908“ с. Градница

 1. Чекел

Поставят се 2 камъка на разстояние 15 – 20 см. Един от друг. Върху тях се поставя чекелът / това е около 30 см пръчка, по- дострена от двете страни/  Един след друг всеки си поставя чекелът върху камъните и с пастирската си тояга удря чекелът за да изхвърчи и да се забие. На когото стигне най-далече – той е победител.

 

 1. Ашик

Играта е със стъклени топчета. Изкопава се дупка. Встрани от нея се поставя топче. С друго топче се стреля по първото топче, за да влезе в дупката. Печели този, който има най-много вкарани топчета от 10 опита.

/ нещо като днешният билярд/

 

 1. Залъгачка

Няколко участника хвърлят своите тояги така, че, да  се премятат. На когото се преметне най-много пъти и стигне най- далече – той печели играта. Тази игра се играе на наклонен терен за да може тоягата да се премята.

 

 1. Свиня

Изкопава се на поляната дупка с диаметър 10-15 см и с дълбочина 10 -тина см. С объл камък / с размери по- малък от дупката / от определено място  с тоягата си  всеки се цели в дупката . Който пръв вкара камъка в дупката – печели играта.

 

 1. Игра, която се играе на Заговезни

Запалва се огън. Всеки си прави руглица / руглицата е : по-дебела пръчка  около 70-80 см се разцепва до някъде. Процепът се пълни със слама . Овръзва се с тел, за да не изпада сламата./ Участниците излизат до запаленият огън и запалват руглиците от огъня. Започват да ги въртят. Печели този, на когото руглицата остане последна да гори.

Тези игри са записани от  хора над 80 години. Има съхранени 4 броя  пастирски тояги с които е играно.

Следващите игри са от хора  60  –  75 годишни:

 1. Криеница
 2. Гури, гури кърпа
 3. Прескочи кобила
 4. Стражари и апаши
 5. Бъз
 6. На гърненца
 7. Да бий, да бий
 8. Ластик
 9. Самолетче / на кого направеното хартиено самолетче ще стигне най-далече/

 

Вашият коментар